Tolg

Tolg Ekelid 1

5 rok   170 kvm

Såld
Såld Tolg

Gemytligt boende i vackra Tolg

Omtyckta och fina Tolg erbjuder en fantastisk miljö i kuperade landskap med vacker natur, skog och flera sjöar. Samtidigt som ni njuter av lugnet på landet är ni också en del av en levande och aktiv by. Mitt i Tolg, ett stenkast från kyrkan och den fina byskolan ligger Ekelid, som ursprungligen uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset är byggt i vinkel med brutet tak och har en charmig hemtrevlig karaktär. Här möts ni bland annat av fyra eldstäder, 3-4 sovrum och ett trevligt inbyggt uterum. Dessutom finns två gårdsbyggnader med ett modernt dubbelgarage samt gott om utrymmen för hobbyverksamhet, förvaring eller möjligen mindre husdjur (höns, kaniner).

Läs mer
Kortfakta
Boarea:
170 kvm
Antal rum:
5
Tomtarea:
2 316 kvm
Typ:
1-familjs friliggande villa
Byggår:
1909
Adress:
Tolg Ekelid 1, Tolg
Niklas Carlsson
Ansvarig mäklare

Niklas Carlsson

Fastighetsmäklare

079-3502021 niklas@tegelmakleri.se

Interiör

ENTRÉPLAN
- Groventré med avhängningsplats, tvättavdelning samt större platsbyggd klädgarderob. Tvättho, tvättmaskin, torktumlare och förvaringsskåp samt två garderober och frys. Golv med plastmatta.
- WC/Duschrum med plastmatta på väggar och golv samt kaklad duschdel. Wc, tvättställ, spegelskåp, dusch och varmvattenberedare.
- Kök med laminatgolv och utgång till uterummet. Skåpsinredning i brunbetsade luckor och bänkskivor i massiv ek. Kyl, spis och diskmaskin samt järnspis (ej inkopplad).
- Trevligt vardagsrum med en vacker och fungerande kakelugn. Laminatgolv och fönster i tre väderstreck.
- Huvudentré och hall som förbinder vardagsrum och matrum. Laminatgolv samt fungerande kamin.
- Matrum eller sovrum med laminatgolv.
- Hall med trappa till övre plan. Garderob med värdeskåp/vapenskåp under trappan.

ÖVRE PLAN
- Hall med trägolv och en platsbyggd garderob.
- Sovrum (fd kök) med målat trägolv, kamin och platsbyggd garderob.
- Genomgångsrum/kontor/gästrum med målat trägolv samt sidovindsgarderob.
- Sovrum med trägolv och fin öppen spis.
- Hall med parkettgolv.
- WC/Duschrum med plastmatta på väggar och golv samt kaklad duschdel. Wc, tvättställ, spegelskåp och dusch.
- Sovrum med målat trägolv samt intilliggande klädkammare.

Fakta

Fastighetsbeteckning:
Östanåkra 1:8.
Typ:
1-familjs friliggande villa. 1½-plansvilla i vinkel.
Upplåtelseform:
Friköpt.
Byggår:
1909. sent 1800-tal/tidigt 1900-tal.
Övrigt om byggnaden:
- Sydvästorienterad baksida kringgärdad av ängsmark, åker och skogsglänta.
- Inbyggt oisolerat uterum mot sydväst, med trallgolv, pardörrar och spröjsade fönsterpartier.
- Huset genomgick en större renovering i mitten/slutet på 1990-talet med renovering av bland annat två wc/duschrum, kök och el-installationer.
- I huset finns totalt fyra eldstäder: Entréplan med en kakelugn (sotad dec-19) och en kamin (sotad okt-15). Båda används och är brandskyddskontrollerade nov-17. Övre plan har en öppen spis och en kamin. Båda har under längre ej varit i bruk och har därför för närvarande nyttjandeförbud.
- Möjlighet finns att ansluta till Wexnets fibernät. Priset för anslutningen är 25.000 kr (minus rot-avdrag). Nuvarande ägare använder idag mobilt bredband.
- Säljaren av fastigheten är ett dödsbo, där dödsbodelägarna avser att sälja fastigheten med en så kallad friskrivningsklausul.
Storlek:
Boarea 170 kvm. taxeringsinformation. 5 rum.
Tomt:
Tomtarea 2 316 kvm.
Byggnadssätt:
Grundmur: Natursten och betong
Grund: Torpargrund och mindre källardel
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä
Fasad: Träpanel
Takbeklädnad: Eternit
Utv plåtarbeten: Målad plåt
Fönster: 3-glas och 2-glas

Enskilt vatten året om: Grävd brunn med godkänd vattenanalys (tjänligt) gjord 2009.
Enskilt avlopp: Avloppsanläggningen är från 2009 (tillstånd från Växjö kommun) och innehåller slambrunn med tillhörande pumpbrunn samt infiltrationsbädd som ligger på grannfastigheten.
Ventilation:
Självdrag.
Uppvärmning:
Uppvärmningssystem: Fyra eldstäder och direktel.
Elförbrukning: 16 000 kWh/år.
Energideklaration:
Energideklaration status: NotPerformed.
Övriga byggnader:
- Gårdsbyggnad (söder) med isolerat dubbelgarage (sent 1990-tal) samt äldre del med förråd och vedförvaring. Fasad med träpanel och tak med tegelpannor respektive plåt.
- Gårdsbyggnad (öster) med förråd/garage samt "loge" med trägolv och gott om förvaringsplats eller hobbyutrymme. Golvat övre plan med stor förvaringsyta. Vidbyggt enklare sidoskjul.
Möjligt tillträdesdatum:
Enligt överenskommelse

Ekonomi

Driftkostnader:
Vatten/avlopp:
1 000 kr/år
Renhållning:
2 850 kr/år
Sotning:
500 kr/år
Hushållsel:
38 000 kr/år
Totalt:
42 350 kr/år

Uppgiven elförbrukning är uppskattad efter bedömning av dödsboets förbrukning och nuvarande förbrukning.
Fastighetsavgift:
6 608 kr/år

Området

Vackra och omtyckta Tolg ligger fantastiskt fint i ett kuperat landskap med vacker natur och mycket sjöar ca 30 km norr om Växjö. Tolg är en aktiv by med ett driftigt sockenråd, lanthandel, matställen och idrottsföreningar med bl a Tolgs IF och Tolgs Skf.
Kommunikationer:
Länstrafikens busslinjer 340-350 trafikerar Växjö-Rottne-Tolg-Braås.
Service:
Tolgs Lanthandel är en viktig servicefaktor i byn. Här finns ett bassoriment samt mycket lokalproducerade livsmedel. De är dessutom ombud för DHL, Bring och Systembolaget. I närheten av lanthandeln finns också matställena Krogen på Logen och Mat&Café. Här finns också andra småbutiker samt ett etablerat kontorshotell där flertalet småföretagare huserar.
Växjö kommuns fina byskola i Tolg (åk F-6) ligger mitt byn nära kyrkan. I närheten finns också en förskola.

Övrigt

TEGEL Mäkleri AB tillämpar företrädesvis öppen budgivning. Mäklaren redovisar löpande inkomna bud till säljaren och övriga spekulanter. Du är välkommen att lägga bud på en bostad när du har klart med lånelöfte/finansiering. Säljaren har fri prövningsrätt, vilket betyder att säljaren själv bestämmer till vilken han/hon vill sälja och till vilket pris. Säljaren har även rätt att avböja bud, avbryta en budgivning eller att anta bud utan budgivning. Om bud kommer in efter avslutad budgivning är mäklare skyldig att framföra detta till säljaren som i sin tur avgör om budet skall beaktas.

Som köpare har du undersökningsplikt enligt jordabalkens regler. Det betyder att du ska ta till dig information som ges från objektbeskrivning och i förekommande fall frågelista och besiktningsprotokoll. Du ska också undersöka bostaden noggrant innan köpet, vid behov med hjälp av fackman. Efter köpet kan ej åberopas fel som hade kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning av bostaden. TEGEL Mäkleri publicerar bostadens slutpris på Hemnet.se.

Fastighetskarta